Дянков: Заемаме се с фискалните ефекти на кризата

ШПЕРПЛАТ .bgИкономическата криза завършва и сега е време да се справим и с фискалните й ефекти, каза на пресконференция днес вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.
Той запозна журналистите с резултатите от посещенията си в Швеция, Финландия и Естония, информира БТА.

Страните са на първите три места по добри фискални резултати в ЕС и са с най-ниски бюджетни дефицити, каза Дянков. Швеция ще завърши годината с бюджетен дефицит от 1,8 процента, Естония – с дефицит от 2,2 – до 2,4 на сто, а Финландия – около 4- 4,5 процента, информира вицепремиерът.

Той каза, че за него е било ценно да види как тези страни се справят с кризата и какво залагат за следващата година като бюджетна основа и политики.

Пенсионната реформа е тема за всички страни в ЕС, подчерта Дянков. Ако публичните финанси в ЕС в средносрочен план се стабилизират, това ще зависи много от успешните реформи в пенсионната система, добави той.

Симеон Дянков подчерта, че и темата за контрабандата е обща за всички европейски страни. По време на криза тази тема излиза доста остро, особено контрабандата на цигари, заяви той.

Дянков съобщи, че са се състояли срещи и на митнически експерти на европейско ниво и че се очаква следващата седмица да се получи допълнителен финансов ресурс от ЕС за справяне с контрабандата.

Ще бъдат подпомогнати всички страни – външни граници на ЕС, между които и България. По време на криза се разширява сивият сектор и то особено, когато политика на ЕС е да се вдига акциза на цигарите, заяви Дянков. Министърът добави, че въпросът за контрабандата ще стане и тема на някое от следващите заседания на ЕКОФИН.

Постъпленията в бюджета от ДДС и мита са над планираните, изостават единствено приходите от акцизи, съобщи още Дянков.

Към 1 юни 2010 г. дължимият ДДС е 237 млн. лв., а към 1 юни 2009 година е бил 470 млн. лв., съобщи Дянков. Ние сме си изпълнили обещанието си, вече четвърти месец неизплатеният дължим ДДС се изплаща и е двойно по-малък от миналата година, заяви той.

Схемата на плащане на дължимите от държавата суми към предприятия чрез Българската банка за развитие е успешна, обяви още министърът.

В регистъра на Министерството на финансите има 41 удостоверения за разплащане, като 20 от тях вече са разплатени, съобщи Дянков. За последната седмица в МФ са получени и валидирани още 99 удостоверения за изплащане на средства към фирми. Общата стойност на разплащанията към всичките 140 фирми е 27 млн. лева.

В последните десет дни скоростта, с която се кандидатства, е много по-голяма, каза Дянков. Най-много одобрени разплащания към фирми имат МРРБ и МО.

Източник: Expert.bg

Comments are closed.